SJ-12-0162 : Hukum Bersanding?

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-12-0162 : Hukum Bersanding?

Salam akhi thtl,

Ana ada sikit persoalan, apa hukum pasangan yang baru kahwin bersanding?

SJ-12-0162 : Hukum Bersanding?

:wassalam akhir rocker yg salafi sokmo,

Bersanding ala Raja Sehari ni adat Melayu yang diadaptasi dari budaya Hindu yang suatu masa dulu merupakan agama resmi Nusantara. Apabila Islam datang, maka proses tasyfiyah (pembersihan) kepada amalan beragama dan adat resam Melayu berlaku secara beransur-ansur dan terhenti bila kedatangan Penjajah. Bila Penjajah mengundurkan diri secara fizikal, negara ditadbir oleh pelapis yang tebal semangat kebangsaannya dan mereka telah menggazzettekan persandingan sebagai budaya Melayu yang wajib dipertahankan.

Maka bagi mereka yang ingin meneruskan tasyfiyah, hendaklah menghentikan budaya Hindu tsb, membuangnya dan kembali sepenuhnya kepada Islam secara total. Panggilan mesra ini dibuat sendiri oleh Allah SWT:

"Wahai orang-orang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam keseluruhannya.."AQT 2:208

Bagi yang masih jahil dan bersungguh-sungguh ingin meneruskan ajaran Hindu ini, kita hendaklah terus menerus menjelaskan dengan hikmah.

Kajian mengenai bersanding bukan budaya Islam telah dilakukan oleh antaranya: Dr Amran Kasimin dalam tesis di Univ Aberdeen Scotland 1987. Juga kajian Dr Fatimah Ali, Akademi Islam UM, 1986 dengan tumpuan kajian di Kelantan. WA