SJ-13-0516 : Amalan Khufarat Dalam Silat

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-13-0516 : Amalan Khufarat Dalam Silat

assalam mualaikum wrt

tumpang tanya,
waktu saya masuk silat dulu, saya kene mandi limau sebagai syarat penerimaan anak murid. pastu baru beberapa hari lepas saya tanyer guru silat tentang ape yg di baca pd limau tu waktu pesilat baru hendak dimandikan .Die kate die cume baca ayat2 al quran pd limau tu. Utk membersihkan zahir dan batin.saya pun tak percaya la..pastu, hari tu saya minta kat ayah saya nak keluar dari silat ni tapi ayah kate kene belajar sampai habis. Mcm mane pulak kalau saya cume belajar silat ni secara praktikal je. ke harus keluar dari silat ni. Nanti kene marah dgn ayah saya pulak.kalau saya mandi mcm yg dlm silat ni syirik ker.?? Guru kate cume adat jer saje2.Boleh percaya ker kalau mcm ni???

sekian terima kasih. :wassalam

SJ-13-0516 : Amalan Khufarat Dalam Silat

:salam

Ringkasnya , selagi mana setiap perbuatan yang ingin kita lakukan itu , tidak terdapat perkara-perkara yang melanggar batas syarak seperti :

1. Pemujaan.
2. Pembacaan Mentera2 yang tidak jelas dan tidak dapat difahami maksud setiap butir kalimah dan ayat yang terdapat dalam mantera tersebut .
3. Melakukan amalan perbuatan yang jelas bercanggah dengan Islam seperti memohon pertolongan dengan 'Makhluk' yang dikatakan sebagai roh pendekar atau panglima dan sebagainya.

Maka secara kaedahnya , ianya tidak mengapa dan dibolehkan.

Jika terdapat salah satu daripada 3 perkara di atas Maka pada ketika itu , wajib bagi kita semua untuk tidak terlibat sama dengan perbutan tersebut.

Jelasnya , segala macam adat istiadat persilatan yang bertentangan dengan Islam , hendaklah ditinggalkan , walaupun ianya telah diamalkan secara meluaskanya dalam masyarakat Melayu.

WA

الراجي رحمة ربه الجوّاد http://aljawhar.wordpress.com