SJ-13-0553 : Shemagh & Ghutra Di Arab Saudi

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-13-0553 : Shemagh & Ghutra Di Arab Saudi

Salam alaykum

Saya ingin bertanya soalan :P

Kenapa di tanah arab, mereka memakai kain seperti Shemagh & Gutra hampir setiap hari tak kira apa jua keadaan adakah kerana sunnah (jika sunnah ada tak hadis mengatakannya) atau hanya tradisi arab.. dan mengapa mereka meninggalkan pemakaian Ammamah (serban) adakah kerana mereka ingin lari dari imej sufi yg suka pakai serban

Barakallahu feek

SJ-13-0553 : Shemagh & Ghutra Di Arab Saudi

ÈÓã Çááå
æÇáÍãÏ ááå æÇáÕáÇÉ æÇáÓáÇã Úáì ÑÓæá Çááå æÚáì Âáå æÕÍÈå æãä æÇáÇå ÃãÇ ÈÚÏ

- Syemagh dan ghutrah adalah pakaian tradisi masyarakat Arab Saudi pada masa sekarang. Sepertimana songkok dan sampin adalah pakaian tradisi orang Melayu di Nusantara.

- Pada zaman Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam, pakaian tradisi masyarakat Arab waktu itu ialah memakai serban yang dililit di kepala. Maka baginda juga memakai serban berlilit di kepala kerana mengikut tradisi kaumnya, selagi ia tidak mengandungi unsur-unsur yang haram.

- Maka tidak dikatakan serban itu sebagai sunnah, kecuali jika ada dalil yang sahih menggalakkan memakai serban. Sedangkan tidak ada dalil yang sahih menggalakkan memakai serban.

- Di dalam Fatwa Lajnah Daemah, KSA menyatakan "Pemakaian serban (berlilit) termasuk perkara adat, bukannya ibadat. Ia dipakai oleh Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam kerana ia dipakai oleh kaumnya. Dan tidak sahih sesuatu dalil pun tentang kelebihan serban-serban. Cuma Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam memakainya. Maka secara syar'ie, seseorang insan hendaklah memakai apa yang mampu dipakai daripada jenis pakaian kaum negerinya, selagi tidak diharamkan". (Fatwa No: 18409)

Wallahu A'lam.