SJ-2009: witir 2x - reply

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-2009: witir 2x - reply

Assamualaikum...

Berkaitan dengan jawapan solat witir 2x oleh ustaz THTL saya ada sedikit kemusyikilan, sepengatahuan saya yg cetek ini solat sunat witir (solat sunat penutup) boleh dilakukan 2x dlm satu malam, tetapi ia hendaklah didahulukan dengan solat sunat yg lain terlebih dahulu.

Saya ada 'surfing' website ustaz Shamsuri suatu ketika dahulu (sekarang dah tak boleh..tak tahu bak pa) dan ada bertemu dengan hadis berkaitan dgn solat witir... berkenaan dengan 2 org sahabat (kalau tak silap Abu Bakar r.a & Umar r.a).
Rasulullah s.a.w menyatakan Abu Bakar adalah seorang yg cermat, beliau akan berwitir sebelum tidur, jika beliau terjaga dimalam hari beliau akan bertahajjud utk membatalkan witir tadi dan akan berwitir sekali lagi.
Manakala Umar r.a pula Rasulullah s.a.w gambarkan sebagai seorg yg berkeyakinan, beliau tidak berwitir sebelum tidur sebalinya beliau akan bangun dimalam hari utk bertahajjud dan berwitir.
Wallahualam...harap ustaz dapat perbetulkan mana2 yg silap.
Terima kasih

Re: SJ-2009: witir 2x - reply

Kita bersetuju dgn pendapat yg diambil dari laman web Ust Shamsuri tsb. Tapi dari penyelidikan kami, pendapat yg mengatakan tidak ada dua witr pada satu malam itu lebih kuat. Tidak salah jika anda ingin menerima pendapat dari lama web tsb kerana ia isu khilafiah saja.