SJ-2089: Suci atau tidak?

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-2089: Suci atau tidak?

Assalamu'alaikum

Terima kasih kerana memberi ruang utk saya bertanya. Harapan saya ialah saudara dpt menjawab kemusykilan saya..

1. Sehelai seluar yang terkena sentuhan anjing/najis anjing direndam dalam air bersama-sama pakaian lain, adakah pakaian2 lain itu turut dikategorikan bernajis mughalazah?

2. Bagaimana pula jika air rendaman itu tidak bertukar warna dan tiada 'ain najis pada seluar yg dikhuatiri bernajis itu?

3. Adakah org yg menyentuh air rendaman itu turut dikategorikan sebagai yg dicemari najis mughalazah dan perlu disucikan?

4. Adakah akan berbeza keadaan suci atau tidaknya situasi2 di atas sekiranya yg mencemari seluar itu ialah najis khinzir/sentuhan khinzir?

Terima kasih, wassalam.

Re: SJ-2089: Suci atau tidak?

:wassalam
Jawab:
JKK juga kpd anda kerana memilih Ahkam sebagai portal Fiqh anda.
Pendapat Syafi'iyah dalam najis/taharah adalah paling keras di antara Imam-imam mujtahidin yg lain dan ini mempengaruhi worldview pentaklid madzhab ini terhadap najis dan cara membersihkannya. Madzhab Malik pula paling sederhana. Maka tidak ada cara untuk mengendurkan kekerasan ini melainkan orang yg selama ini bertaklid dgn madzhab Nusantara membuka pintu gerbang ilmu fiqh kepada pendapat Imam2 yg lain juga.
1. Seluar yg terkena sentuhan anjing dalam keadaan kering tidak menajisi seluar itu. Jika seluar itu terkena najis anjing (tahi atau kencingnya), jika ia sedikit tidak menjadi hal jika direndam dgn pakaian kotor yg lain.
2. Jika tiada pertukaran warna dan tiada 'ain najis, maka tidaklah dihukum najis keatasnya

3. Orang yg menyentuh rendaman itu harus berbuat demikian kerana hendak membasuhnya (basuhan tangan) dan dengan aktiviti basuhan itu sudah tentu ia kembali menjadi suci dgn penggunaan detergen dan bilasan air mutlak.

4. Khinzir dikategorikan sama dgn anjing dan perbahasannya sama spt 1-3 di atas. (Prof Dr Hasbi Siddiqiey, Hukum Fiqh Islami Jld 1, PT Rizki Putra Semarang Id) WA