SJ - 3200: Masalah haid & ke mana perginye mani?

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ - 3200: Masalah haid & ke mana perginye mani?

Sebenarnya saya mempunyai masalah kedatangan haid yg tidak teratur.. lebih kurang 3 – 4 tahun saya tidak didatangi haid.. lama bukan… saya pernah ke hospital dan klinik untuk menyelesaikan masalah ni.. selepas ke hulu ke hilir di hospital.. saya diberi pil dimana bila saya makan pil tu.. baru saya datang haid.. habis ubat.. dah tak keluar lagi.. saya sekali lagi buat pemeriksaan di hospital lain.. saya sekali lagi diberi pil yg lain.. doctor suspek saya hyper tension.. siap CT scan lagi.. utk apa.. saya tak tau.. yg saya pelik.. bila saya makan pil tu.. kepala ni macam nak pecah.. x boleh bangun.. last2 saya buang pil tu.. then saya ke klinik.. tapi doctor kata.. perkara biasa… so.. saya rasa macam dah putus harap nak berubat lagi.. kini lepas kawin saya rasa bende ni penting utk saya hamil nanti…

Kini, lepas 3 bulan saya tiada tanda2 yg positif utk saya hamil.. kecewa jugak.. macam mane saya nak buat ek.. tolong saya.. saya ada soalan:

1. sekiranya selepas perhubungan seks.. suami saya buang mani die kat dalam.. kemana perginya mani, sekiranya ovum saya tidak dapat mensenyawakan sperm tu.. ada kah ia berkait rapat dengan darah haid yg biasa dialami oleh wanita biasa.

Re: SJ - 3200: Masalah haid & ke mana perginye mani?

Jawab:

Setelah kami meneliti masalah ini, kami dapati puan bukanlah berhajatkan hukum-hakam fiqih tapi mahukan penjelasan dari sudut sains perubatan mengenai fungsi Haidh dan efeknya pada kesuburan perempuan. Walaupun kami mampu menjelaskan dengan membuka jurnal perubatan, tapi ada baiknya puan mendapatkan penerangan dari doktor sakit puan yg memberikan preskripsi atau dapatkan doktor pakar lain yg puan yakini. Dari kajian kami, memang benar haidh yg normal itulah yg menghasilkan hormone Estrogen dan kemudian Progesteron. Kalau puan lihat istilahnya pun dah semakin teknikal, maka doktor yg merawat puan adalah tempat rujukan yg sebaiknya. Janganlah malu utk bertanya kepada doktor, dapatkan penjelasan terperinci dari beliau.
kami di Ahkam lebih bersedia membantu dari sudut hukum-hakam fiqih dan tidak gemar mencampuri suatu bidang yg mana lebih baik pakar sendiri yg menjelaskannya. WA