Cuba Fikirkan! Khomeini Atau Salman Rushdie Yang Lebih Menghina Islam?

Primary tabs

Salman rushdie 5

Antara Khomeini dan Salman Rusydie

Oleh: zain-ys

(1)

Kenalkah anda siapakah orang ini? Apa perkara yang tergambar dalam kepala anda bila melihat wajah ini?

[[{"fid":"993","view_mode":"media_original","fields":{"format":"media_original","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Salman rushdie 1","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Salman rushdie 1"},"type":"media","attributes":{}}]]

Dia ialah Salman Rushdie. Bila sebut sahaja nama beliau, orang akan tergambar Khomeini!

Gambarannya: Salman Rushdie adalah jahat. Khomeini adalah hero.

 


 

(2)

[[{"fid":"994","view_mode":"media_original","fields":{"format":"media_original","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Salman rushdie 2","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Salman rushdie 2"},"type":"media","attributes":{}}]]

Salman Rushdie & Novel The Satanic Verses:

Novel ini mengundang kontroversi pada September 1988 kerana menghina Nabi Muhammad. Tajuk novel ini dimaksudkan Al Quran dan hadis nabi sebagai surah syaitan. Salman menuduh semua itu adalah hasil ciptaan nabi Muhamad belaka yang disandarkan kepada malaikat Jibrail. Lantas buku ini telah difatwakan haram di seluruh negara Islam.

Pada 14 Februari 1989, fatwa hukum bunuh ke atas Salman Rushdie disiarkan melalui Radio Tehran oleh Ayatollah Ruhollah Khomeini. Pada 7 Mac 1989, hubungan diplomatik antara Iran dan United Kingdom diputuskan. Hubungan diplomatik dipulihkan pada 24 September 1998 semasa Presiden Iran, Mohammad Khatami.

Salman Rushdie masih menerima surat / kad Valentine setiap 14 Februari yang merujuk beliau masih diancam bunuh oleh rakyat Iran.

Salman mendakwa dirinya seorang Islam tapi dianggap murtad oleh seluruh umat Islam kerana telah menghina Nabi Muhammad. Novelnya banyak mengkritik peranan agama dalam masyarakat dan konflik antara yang benar dan tidak benar. (ms.wikipedia.org)

 


 

(3)

[[{"fid":"998","view_mode":"media_original","fields":{"format":"media_original","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Salman rushdie 3","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Salman rushdie 3"},"type":"media","attributes":{}}]]

Suatu ketika dahulu... Fatwa hukuman mati ke atas Salman Rushdie oleh Khomeini membuatkan sebahagian umat Islam seluruh dunia mengangkat Khomeini sebagai hero mereka.. Beliau dianggap sebagai pembela Rasulullah s.a.w. dan pembela Islam. Salman Rushdie pula dianggap sebagai penghina Islam yang keji dan bangsat!

 


 (4)

Salman rushdie 41. TAHUKAH ANDA?

Ada beberapa perkara sensitif yang disentuh oleh Salman Rushdie di dalam The satanic verses, antaranya:

- Wahyu yang diturunkan kepada Rasulullah s.a.w. adalah dari syaitan. Baginda merasa tertipu.

- Isteri-isteri Rasulullah s.a.w. menguruskan rumah pelacuran.

2. SETUJUKAH ANDA?

Yang PASTI fatwa hukum bunuh Khomeini ke atas Salman Rushdie BUKAN kerana mahu membela ATAU mempertahankan isteri-steri Nabi s.a.w.

 


 

(5)

Kalau Salman Rushdie ada karya tulisnya iaitu The Satanic Verses (Ayat-ayat Syaitan), Ayatullah Khomeini pula ada karya agungnya, iaitu: Al-Hukumah al-Islamiyyah, Tahrir al-Wasilah dan Kitab at-Taharah.

[[{"fid":"999","view_mode":"media_original","fields":{"format":"media_original","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Salman rushdie 5","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Salman rushdie 5"},"type":"media","attributes":{}}]]


 

(6)

Berikut ini adalah antara karya Khomeini bertajuk Kitab at-Taharah:

[[{"fid":"1000","view_mode":"media_original","fields":{"format":"media_original","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"kitab taharah khomeini","field_file_image_title_text[und][0][value]":"kitab taharah khomeini"},"type":"media","attributes":{}}]]

Berikut ini adalah antara isikandungan yang perlu kita beri perhatian:

[[{"fid":"1001","view_mode":"media_original","fields":{"format":"media_original","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"kitab taharah khomeini 2","field_file_image_title_text[und][0][value]":"kitab taharah khomeini 2"},"type":"media","attributes":{}}]]

Berikut ini dari kitab dan halaman yang sama tetapi dipetik dari laman web shiaonlinelibrary.com:

[[{"fid":"1003","view_mode":"media_original","fields":{"format":"media_original","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"kitab taharah khomeini 4","field_file_image_title_text[und][0][value]":"kitab taharah khomeini 4"},"type":"media","attributes":{}}]]

 

Terjemahan:

Dan adapun sekalian golongan nashibi (=penentang Ali) malah khawarij itu, maka tidak ada dalil atas kenajisan mereka, sekalipun siksaan mereka itu lebih berat daripada orang-orang kafir.

Dan jika seseorang pemimpin keluar memberontak ke atas amirul mukminin a.s. bukan atas nama agama tetapi untuk merebut kekuasaan atau kerana tujuan lain, seperti Aisyah, al-Zubair,  Talhah, Muawiyah dan yang seumpama mereka itu, atau yang menunjukkan sikap permusuhan kepadanya (amirul mukminin=Ali) atau salah seorang dari para Imam-imam a.s. bukan atas nama agama, malah kerana memusuhi Quraisy atau Bani Hasyim, atau Arab atau kerana dia adalah pembunuh anaknya atau ayahnya atau selain yang demikian itu, menurut zahirnya mereka itu tidak najis, sekalipun mereka itu lebih keji daripada anjing dan babi; kerana tiada dalil dari ijmak atau khabar mengenainya.

Di dalam kitab ini Khomeini menyatakan isteri Rasulullah s.a.w. Aisyah, al-Zubair,  Talhah, Muawiyah r.a. lebih kotor dan keji dari anjing dan babi.

 

 (7)

Sekarang cuba kita semua fikir dan renungkan bersama...

Khomeini menfatwakan bunuh ke atas Salman Rushdie kerana di dalam The Satanic Verses telah menghina Nabi s.a.w. dan telah terkeluar dari Islam, sedangkan Khomeini sendiri telah menghina dengan begitu dahsyat terhadap Isteri Nabi Aisyah r.a. dan sahabat lainnya.

Salman Rushdie dianggap jahat dan hina, manakala Khomeini yang sama dahsyatnya menghina Nabi s.a.w. dan Islam ditabalkan sebagai hero.

Padahal mereka berdua itu sama sahaja, malah Khomeini lebih dahsyat lagi kerana dia membuat penghinaan atas nama agama. Dalam buku agama. Salman melalui karya fiksinya.

Kategori Berita: 

Artikel Berkaitan