Sejarah dan Tokoh

Muhammad Qutub (Adik Kandung Syed Qutub) Meninggal Dunia

Muhammad Qutub

Beliau dengan 35 karya tulisnya merupakan antara pemikir Islam tersohor di dunia Islam. Beliau menerima anugerah Antarabangsa al-Malik Faisal pada tahun 1998. Beliau bersama anggota Ikhwanul Muslimin berhijrah ke Arab Saudi selepas didakwa di Mesir pada tahun 60an.

Kategori Berita:

Menelusuri Risalah Reformis Tafsir Muhammad Asad

Asad cuba melukiskan ajaran al-Qur’ān bersandarkan pemikiran saintifik dan moden. Bagi Asad, pengkisahan dan alegori dalam al-Qur’ān memberikan fungsi yang prototaip dalam menelantarkan model-model yang mengilhamkan.

Kategori Berita:

Maryam Jameelah passes away

She was 78 and died after prolonged illness on Wednesday night. Jameelah was born Margaret Marcus to a Jewish family in New York on May 23, 1934. She grew up in a secular environment, but at the age of 19, while a student at New York University, she developed a keen interest in religion.

Kategori Berita:

Mufti Hj Said, Bekas Mufti Sabah Yang Disayangi Umat Islam

Sebelum ini saya kemukakan ulama yang saya kagumi, iaitu bekas Mufti Johor al-Marhum Dato' Syed Alwi bin Tahir al-Haddad yang dicanangkan sangat anti dengan Kaum Muda. Kali ini kita lihat seorang lagi ulama hebat yang juga bekas mufti. Iaitu bekas Mufti Sabah Haji Said bin Haji Ibrahim. Seorang tokoh ulama yang juga saya kagumi.

Kategori Berita:

Subscribe to Sejarah dan Tokoh