Sejarah dan Tokoh

  • Sebelum ini saya kemukakan ulama yang saya kagumi, iaitu bekas Mufti Johor al-Marhum Dato' Syed Alwi bin Tahir al-Haddad yang dicanangkan sangat anti dengan Kaum Muda. Kali ini kita lihat seorang lagi ulama hebat yang juga bekas mufti. Iaitu bekas Mufti Sabah Haji Said bin Haji Ibrahim. Seorang tokoh ulama yang juga saya kagumi.

  • Di sana, terdapat, suatu elemen sufistik yang kuat dalam susuk feminismenya. Elemen sufistik ini agak unik dalam konteks Mesir kerana ia mengapungkan pandang hagio-sentrik, berdasarkan ajaran atau contoh yang biasanya diterajui dan dipelopori oleh mistikus lelaki. Dalam kes Zainab al-Ghazali, pemimpin yang sering dirujuk dan dijejak inspirasinya adalah Hasan al-Banna, pendiri Gerakan Ikhwan [al-Ikhwan al-Muslimun]. Beliau malah pernah mengucapkan: “Saya telah mengikrarkan bai’ah yang utuh kepada Hasan al-Banna bahawa saya akan mati di jalan Allah…”

  • Guru kami Tuan Guru Hj Salleh Penanti Bin Syeikh Osman Jalaludin lahir di Mekah pada tahun 1928 M (1348 H). Dan meninggal dunia pada 29 Januari 2012 juga di Mekah. Ayahnya adalah Syeikh Osman Jalaludin merupakan murid Tok Kenali. Seorang ulama terkenal pengasas Pondok Penanti atau Madrasah Manabi Ul Ulum, di Bukit Mertajam Pulau Pinang.

  • She was 78 and died after prolonged illness on Wednesday night. Jameelah was born Margaret Marcus to a Jewish family in New York on May 23, 1934. She grew up in a secular environment, but at the age of 19, while a student at New York University, she developed a keen interest in religion.

  • Asad cuba melukiskan ajaran al-Qur’ān bersandarkan pemikiran saintifik dan moden. Bagi Asad, pengkisahan dan alegori dalam al-Qur’ān memberikan fungsi yang prototaip dalam menelantarkan model-model yang mengilhamkan.

  • Beliau dengan 35 karya tulisnya merupakan antara pemikir Islam tersohor di dunia Islam. Beliau menerima anugerah Antarabangsa al-Malik Faisal pada tahun 1998. Beliau bersama anggota Ikhwanul Muslimin berhijrah ke Arab Saudi selepas didakwa di Mesir pada tahun 60an.

Artikel Berkaitan