SJ – 2446 : CINCIN PERAK : PERLUKAH ADA BATU DI ATASNYA ?

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ – 2446 : CINCIN PERAK : PERLUKAH ADA BATU DI ATASNYA ?

:salam

Saya ada satu kemushkilan berkenaan bentuk cincin perak utk dipakai oleh kaum lelaki. Adakah sunnah Nabi SAW mempunyai cincin yg berbatu di atasnya?

Adakah harus hukumnya jika memakai cincin perak yg tiada batu di atasnya? Maksudnya cincin yg kosong?

Re: SJ – 2446 : CINCIN PERAK : PERLUKAH ADA BATU DI ATASNYA


æÚáíßã ÇáÓáÇã æ ÑÍãÉ Çááå æÈÑßÇÊå

{ ÈÓã Çááå ÇáÑÍãä ÇáÑÍíã }

(( ÑÈ ÅÔÑÍ áí ÕÏÑí æ íÓÑáí ÃãÑí æÃÍáá ÚÞÏÉ ãä áÓÇäí íÝÞåæÇ Þæáí ))

***********************
SJ – 2446 : CINCIN PERAK : PERLUKAH ADA BATU DI ATASNYA ?

Alhamdulillah , Segala Puja – Puji hanyalah milik Allah Ta'ala semata-mata. Selawat dan salam ke atas Baginda Rasulullah s.a.w, ahli keluarga baginda yang suci, para sahabat yang kesemua mereka itu merupakan golongan yang amat mulia, para ulama' yang mukhlisin , para mujahidin di Jalan Allah Ta'ala dan seluruh muslimin. Amin.

Terima Kasih kepada Saudara nameless yang mengemukakan soalan di atas . Saya memohon ribuan kemaafan lantaran kelewatan menjawab soalan saudara .

Sebenarnya di dalam al-Ahkam Online , sudah kerap kali diperbincangkan mengenai CINCIN dan apa-apa sahaja yang berkaitan dengannya . Saudara boleh cuba melihat kepada topik-topik berikut :

SJ – 2230 : HUKUM MEMAKAI CINCIN ZHULIAN , EMAS, PERAK & BESI
http://al-ahkam.com.my/forum/showflat.php?Cat=&Board=UBB8&Number=10461

CARA RASULULLAH SAW. BERCINCIN
http://al-ahkam.com.my/forum/showflat.php?Cat=&Board=syamail&Number=10541

SJ-2207: CINCIN...CINCIN...CINCIN...
http://al-ahkam.com.my/forum/showflat.php?Cat=&Board=UBB8&Number=10129

FATWA CARA MEMAKAI CINCIN DARI ENSAIKLOPEDIA FEKAH KUWAIT
http://al-ahkam.com.my/forum/showflat.php?Cat=&Board=UBB2&Number=8066

Merujuk kepada soalan saudara di atas , maka berikut adalah jawapannya dengan izin dan taufiq daripada Allah Ta’ala .

Baginda Rasulullah s.a.w memang pernah memakai cincin yang dibuat daripada perak dan ianya mempunyai cop mohor yang bertulis [="purple"] “ MUHAMMADUR RASULULLAH “[/] yang digunakan untuk mengecop surat-surat rasmi Kerajaan Islam di bawah pimpinan Baginda Rasulullah s.a.w ketika itu .

Selain itu dinyatakan juga bentuk batu cincin itu sebagai mana di dalam hadist berikut :


Úóäö ÃóäóÓñ ÞóÇáó ßóÇäó ÎóÇÊóãõ ÇáäøóÈöíøö Õóáøóì Çááøóåõ Úóáóíúåö æóÓóáøóãó ãöäú æóÑöÞò ÝóÕøõåõ ÍóÈóÔöíøñ

Ertinya : Drp Saidina Anas r.a dia berkata : “ Sesungguhnya cincin Baginda Nabi s.a.w itu dibuat daripada perak dan batunya berwarna habasyi” ~ Hadist diriwayatkan oleh al-Imam Abu Daud rh { Sila rujuk ‘AUNUL MA’ABUD SYARH SUNAN AL-IMAM ABU DAUD ( RH ) , Oleh : Al-Imam Al-Muhaddist Abu Taiyyib Muhd Syamsul Haq al-‘Azim Abadi ( rh ) , Jilid ke-11 , ms 213 .Terbitan : Darul Fikr, Beirut 1995 } .

Erti “ habasyi “ di dalam hadist di atas ialah sejenis batu berwarna hitam yang dikenali sebagai ‘AQIQ .

Inilah yang ditunjukkan oleh Baginda Rasulullah s.a.w dan menjadi sunnah kepada mana-mana orang daripada kalangan umatnya jika mahu meniru cara dan gaya Baginda Rasulullah s.a.w di dalam memakai cincin .

Namun usahlah diberat-beratkan diri sendiri dengan berusaha mencari apa-apa yang tidak dinyatakan secara spesifik ( khusus ) oleh Baginda Rasulullah s.a.w . Apabila mahu memakai cincin perak yang berbatu ‘aqiq …ya , silakan sahaja , mudah-mudahan pahala kerana mengikuti sunnah itu menjadi milik saudara .

Namun tak perlulah susah-susah pula bertanya ( sbg mana sebhg umat Islam ) : “ Batu ‘Aqiq itu jenis macam mana pula ? “ , “ Batu ‘Aqiq tu mesti dibeli di Mekkah ke ? “ , “ Batu ‘Aqiq yang dijual di Jln Masjid India tu sunnah ke kalau dipakai ? “ .

Silalah jangan menyusahkan diri kita sendiri pada perkara yang tidak dituntut oleh agama kita yang memudahkan umatnya ini .

Selain itu suka saya nyatakan di sini , di antara batu-batu yang dijadikan sebagai perhiasan ( batu ) cincin itu ada yang mempunyai KHASIATNYA . Ini merupakan salah-satu tanda-tanda kebesaran Allah Ta’ala . Khasiatnya pula ada berbagai bergantung kepada jenis batu ataupun kayu yang dijadikan batu cincin itu .

Ada diantaranya mampu ( dengan izin Allah Ta’ala pastinya ) merawat demam , menawarkan racun , menyejukkan tubuh .

Ada pula yang digunakan dengan cara merapatkan batunya dengan jari si pemakainya agar terasa kesan ( khasiat ) batu itu , seperti ia mampu menstabilkan sistem dalaman badan seseorang .

Itulah di antara khasiat batu cincin . Khasiat ini bukanlah satu perkara yang pelik dan bukanlah pula sesuatu yang ganjil memandangkan batu-batu cincin itu sendiri ada yang berasal daripada gali-galian bumi dan ada pula yang berasal drp pokok-pokok yang berkhasiat .

Cuma jangan cakap cincin itu BERKUASA pula ! . Cincin itu samalah macam Panadol , ia tiada kuasa , sebab kuasa ( kuasa sebenar dan mutlaq ) hanyalah pada Allah Ta’ala . Allah Ta’ala jugalah yang Maha Memberi Manfaat dan Maha Mendatangkan Mudharat ( wal’iyadzubiLahi Min Aiyi Dhoror ) .

Adapun hukum memakai cincin Perak tanpa batu di atasnya , maka ia kembali kepada hukum asalnya iaitu HARUS ( Boleh ) . Cuma , kalau saudara mahu mendapat pahala sunnah , saudara digalakkan mencari cincin yang mempunyai batu ‘Aqiq di atasnya .

Walau bagaimana sekalipun, ianya bukanlah sesuatu yang mesti dilaksanakan oleh kita . Dan yang paling penting ialah kita tidak memakai cincin itu untuk riyak dan bermegah-megah kerana kemegahan dan kesombongan itu hanyalah hak mutlaq Allah Ta’ala selaku TUHAN sekalian alam .

Sekian . Semoga ada manfaatnya bersama .
Wallahu A'alam Bis Sowab
Wahuwa Yahdi Ila Sabilir Rasyad


æ Õáøì Çááå Úáì ÓíøÏäÇ ãÍãøÏ æ Úáì ÂÇáå æ ÕÍÈå æ Óáøã æÇáÍãÏ ááå ÑøÈ ÇáÚÇáãíä


æ Åáì ÇááÞÇÁ Åä ÔÇÁ Çááå ÊÚÇáì
æÇáÓáÇã ÚáÈßã æ ÑÍãÉ Çááå æ ÈÑßÇÊå
18 / Safar / 1424 H
20 / April / 2003 M

AHAD – Bandaraya Kaherah

Pendekar ® :duel2
http://al-ahkam.com.my/forum