SJ-08-0122 : Perihal kahak

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-08-0122 : Perihal kahak

Salam,

BAHEIS kata telan kahak batal puasa:

http://baheis.islam.gov.my/web/musykil_new.nsf/92be69fae3f225c0482567f1005a8e7b/725258a4cac43dc3482574570043fed8?OpenDocument

Saya rujuk arkib AAN mostly quote Uthmain dan kata telan kahak tak batal sekalipun sengaja.

Boleh ulas?

p/s: sebab dah tertelan kahak kat tekak tadi.. takkan nak ulang puasa pulak lagipun selama ni belajar (tanpa dalil) telan kahak kat tekak tak batal.. alih-alih BAHEIS ni bagi pendapat menyusahkan pulak.

Re: Perihal kahak

بسم الله
والحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه ومن والاه أما بعد

Kahak yang belum sampai ke anggota mulut, yakni masih berada pada had tengkuk tidak membatalkan puasa jika ditelan. Kerana ia masih tidak keluar daripada anggota zahir.

Kahak yang sudah sampai pada mulut, inilah yang menjadi khilaf adakah membatalkan puasa atau tidak. Ada pendapat yang mengatakan batal dan ada pendapat yang mengatakan tidak batal. Kedua-dua pendapat ini adalah pendapat yang muktabar di dalam Feqah Islam. Jadi, tidak boleh mencela pendapat yang bersalahan dengan pendapat yang kita pegang.

Syeikh Uthaimin (seperti yang saudara nyatakan) mentarjihkan tidak membatalkan puasa jika ditelan. Tetapi dalam masa yang sama beliau berpendapat HARAM menelannya dengan sengaja kerana ia adalah kotoran. Jadi, ada dua persoalan: 1) kahak yang sampai ke mulut haram ditelan. 2) Jika ditelan tidak membatalkan puasa di sisi sebahagian ulama.

Wallahu A'lam.