SJ-13-0043: maaf, SUSULAN soalan FITNAH

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-13-0043: maaf, SUSULAN soalan FITNAH

erm.. terima kasih di atas penjelasan berkenaan fitnah dlm posting yg sblmnya...

maksud ana...

bgmana dgn situasi yg kita slalu dengar...

:: Suara wanita ~ boleh menimbulkan fitnah...

:: Perhiasan ~ ..dikhuatiri boleh menimbulkan fitnah...

:: dll...

maaf.. sekadar mnyertakan beberapa cth..

maksud ana... ana musykil dgn FITNAH apa yg dimaksudkan dlm situasi mcm tu..?

cth...

"suara wanita tidak aurat.. namun tidak boleh melembutkan suara sehingga boleh menimbulkan fitnah... "

FITNAH maksud 1 ..atau maksud ke 2 ?? atau,... mempunyai maksud lain?

maaf krn sekali lg post soalan yg hampir sama...

WA

SJ-13-0043: maaf, SUSULAN soalan FITNAH

:wassalam

Berkata Ibnul Qayyim Rh:

“Berkenaan dgn perkataan “Al-Fitnah (ÇáÝÊäÉ) yg mana Allah mensifatkan kpd dirinya atau Nabi mensifatkan kpdNya spt yg disebut dlm ayat:

æßÐáß ÝÊäÇ ÈÚÖåã ÈÈÚÖ

"Dan demikianlah Kami uji (ÝÊäÇ) sebahagian dari mereka dengan sebahagian yang lain.” (surah al-an’am: ayat 53) dan perkataan Musa:

Åä åí ÅáÇ ÝÊäÊß ÊÖá ÈåÇ ãä ÊÔÇÁ æÊåÏí ãä ÊÔÇÁ

"Dengan cubaan Engkau (ÝÊäÊß) itu sesatkan sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkau beri petunjuk kepada sesiapa yang Engkau kehendaki.” (Surah Al-A’raaf: ayat 155),

yg mana ia membawa maksud yg berlainan yakni percubaan atau ujian dari Allah kpd hambaNya dgn maksud perkara baik atau buruk, rahmat atau tragedy. Ini salah satunya, fitnah kaum musyrikin adalah perkara lain, fitnah atau ujian bagi orang mukmin membawa maksud hartanya, anak dan jirannya yg mana adalah perkara lain; fitnah (tribulasi atau perselisihan) yg berlaku sesama muslim, spt fitnah yg berlaku di kalangan pengikut Ali dan Muawiyyah, antara beliau dgn ahli jamal, di antara muslim yg berperang sesame sendiri atau memulau sesama sendiri, adalah satu perkara lain pula.”
(ÒÇÏ ÇáãÚÇÏ)

Makna Fitnah harus diletakkan pada lokasi yg betul. Setiap lokasi ia mempunyai makna yg berbeza. Apabila kita berdoa dlm tahiyat, kita pohon hindari fitnah dajjal. Ia mempunyai maksud yg lain.

Fitnah wanita spt wanita yg disebut oleh Al-Qaradhawi dlm Fatawa Al-Mu’asirah:
"Wanita-wanita itu menjadi fitnah apabila mereka menjadi alat untuk membangkitkan nafsu dan syahwat serta menyalakan api keinginan dalam hati kaum laki-laki. Ini merupakan bahaya sangat besar yang dikhuatirkan dapat menghancurkan akhlak, mengotori harga diri, dan menjadikan keluarga berpecah belah serta masyarakat rosak.”