SJ-14-0029 : Beramal Dgn Hadis Maudu' & Dhoif

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-14-0029 : Beramal Dgn Hadis Maudu' & Dhoif

:salam

Adakah kita masih boleh beramal dengan hadis yg jelas maudu' dengan alasan bahawa hadis sohih pun mungkin ada antaranya yang x sohih... dan begitu juga dengan hadis maudu'...mungkin ada juga antaranya yang x maudu'????

Sekian, wassalam.

SJ-14-0029 : Beramal Dgn Hadis Maudu' & Dhoif

:wassalam

alJawab:

Ini adalah suatu alasan yang tidak benar sama sekali dan amat ganjil bunyinya. " Boleh mengamalkan hadith maudhu' atas alasan di luar sana ada hadith sahih yang berkemungkinan tak sahih." atau " Boleh beramal dengan hadith Dha'if kerana alasan masih ada hadith sahih yang tak sahih."

Untuk pengetahuan anakminang, Ilmu hadith telahpun sampai ketahap matang atau lengkap dan seseorang boleh menyimak kesahihan hadith secara Online dgn portal dan website hadith dengan berbekalkan sedikit ilmu bahasa Arab. Ini bukan zaman Hujjatul al-Ghazzali, di mana ketika dia mengarang al-Ihyaa', ilmu hadith masih bercampur aduk, sebab itulah kitab al-Ihyaa' mengandungi hadith-hadith lemah dan palsu tanpa disengajakan oleh alGhazzali.

Kita sudah ada koleksi Bukhari-Muslim yang sah autentik. Begitu juga kitab2 hadith yang empat (Abu Daud, anNasa'iy, Ibn Majah dan atTermidzi) juga telah ditahqiq sepenuhnya (terutama hasil kerja al-Albani). Juga Musnad Ahmad juga telah ditahqiq (oleh Syaikh Ahmad Syakir dan Syaikh al-Arnaouth). Jadi tak boleh kita mencipta alasan, aku ingin beramal dengan hadith dha'if atau palsu atas alasan hadith sahih mungkin tak sahih. Alasan ini ini tidak benar kerana koleksi hadith telahpun mantap ditahqiq dan ditakhrij serta dikod dgn cukup baik sekali. Maka dalam keadaan begini alasan yg dikemukakan itu tidak dapat diterima. Maka orang yg tak mengaji hadith tak boleh quote hadith secara sembrono tanpa mengetahui status hadith tersebut. Penggunakan hadith lemah apatah lagi palsu akan mengundang musibah dan malapetaka kepada umat Islam. Maka kita tidak boleh mencipta alasan yang rapuh dan tidak masuk akal apatahlagi bila melibatkan seorang Nabi yang amat mulia.
sekian