Sj-2021: WAHABI-Isu Mahzab, Ikutan and Masyarakat Melayu/Sed

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
Sj-2021: WAHABI-Isu Mahzab, Ikutan and Masyarakat Melayu/Sed

Assalamualaikum,

Saya hairan kenapa dari golongan ulama hingga individu biasa suka meninterprestasikan Agama/Ajaran/Ilmu mengikut kehendak/ego/nafsu/anggapan sendirian. Bukankah semua ulama dan manusia mengakui Al-Quran/Hadis is supreme yang lainnya adalah lantaran Penelitiaan ajaran seharian dari zaman ke zaman(ijtihad,fatwa,mahzab etc). Cabangan Ilmu dalam penelitian ini adalah metode/science pembelajaran yang sudah berkurun dan asasnya adalamesti bersandarkan Hadis/Quran. Pandangan saya simple antara Kita dengan Allah ada hubungan hamba dan Khaliq, maka sudah tentu kita banyak silap, Nabi-Nabi pun ada silap, Aulia' dan Wali pun ada silap kerana kita manusia/hamba. Part of being of Faith(iman) is to Believe in Faith itself, jika kita question ilmu/science pembelajaran tanpa dalil(Quran/Hadis) bukankah kita sudah merosakan hubungan dengan Allah yang menyuruh kita praktik and sampaikan ilmu agar our role sebagai khalifa/vicegerent sempurna seperti yang kita pegang janji dengan Allah sebelum diturunkan/dilahirkan.

Bagi mereka terutama Melayu yang suka berbalah/bermuka-muka kerana ilmu atau perangai bodoh sombong rakyat Melayu yang suka melekehkan para ilmuan dan suka mengagongkan ustad/ajaran/ceramah tanpa sendiri mendokong tanggungjawab untuk belajar. Saya rasa masyarakat yang ini yang bernafsukan dunia ini, lupa walaupun di kalangan ilmuan, understanding of ilmu and ilmu itself sebagaimana hidayah adalah hak Allah dan Allah shj. Maka janganlah sesiapa termasuk ulama terbayang akan superiority mereka walaupun ada ilmu because semuanya hak Allah, harta hak Allah, anak hak Allah, kereta hak Allah, duit hak Allah malah diri sera inner being(soul) hak Allah. So how can we claim knowledge over others. Mereka tidak faham bahawa apabila Quran Soveriegn maka Allah lah Raja yang lain tertakluk kepada Soveriegn, no democracy/when its comes to Syaria Brothers/Sisters.

Therefore kalau nak tuduh Al-Ahkam, malah sesiapa pun apa sahaja sebelum terbukti percanggahan dengan Quran/Allah janganlah melenting/amok.

Syabas Al-ahkam, banyak pembetulan perlu dibuat tapi usaha anda mengajak umat Melayu mengikut ketelitian Islam itu amat dihargai kerana orang Melayu dikenali dengan arrogance kerana maruah, adat dsb always nothing to have to do with God.

JKK

Re: Sj-2021: WAHABI-Isu Mahzab, Ikutan and Masyarakat Melayu


Komentar:
Terkejut juga kami dgn luahan hati sdr zubayr_72 yg menggugah kehenian Ramadhan kita. Kami ingatkan ia mengkritik ahkam, tapi rupanya senang dgn usaha2 yg dilakukan oleh Ahkam. AlhamduliLlah dan JKK di atas luahan hati anda itu. Maklum balas kami, bahawa Melayu adalah bangsa kita, walaupun ia bangsa yang mudah layu, mudah lupa, mudah menangis, mudah latah dan tersinggung dan apa-apa lagi, tapi ia tetap bangsa kita. Kita mesti berusaha mencari approach terbaik untuk melihat bangsa ini kembali gah dgn Islam sebagaimana zaman sebelum zaman penjajah Portugis, Belanda, Inggeris dan jepang. JKK sekali lagi.