SJ - 2980: [z] Rampai: Mungkar-warisan-dakwah-aurat-persona

Primary tabs

10 posts / 0 new
Anonymous (not verified)
SJ - 2980: [z] Rampai: Mungkar-warisan-dakwah-aurat-persona

:salam
Q1. Apabila kita geram dengan kemungkaran yang dipaparkan di kaca TV, bolehkah kita mengutuk-ngutuknya di dalam hati atau mulut, atau menceritakan kesalahan orang itu dengan menyebut namanya? Adakah ia dikira sebagai mengumpat dan berdosa?

Q2. Arwah bapa saya mempunyai koleksi kaset-kaset ceramah agama dan buku-buku agama. Jika saya menggunakannya atau mewakafkannya, adakah arwah bapa saya mendapat pahala jariah hasil dari saya menggunakannya?

Q3. Saya mempunyai beberapa rakan non-muslim. Adakah saya akan dipertanggungjawabkan di akhirat nanti jika tidak melakukan sebarang usaha dakwah terhadap mereka? Bagaimana caranya untuk saya berdakwah kepada mereka dalam masa yang sama menjaga hati mereka?

Q4. Bila seseorang bersendirian di dalam bilik, bolehkah dia membaca al-quran dalam keadaan membuka auratnya dan apakah hukumnya?

Q5. Bagaimanakah para sahabat boleh meriwayatkan perihal nabi secara detail hinggakan cara tidur, buang air dan lain-lain lagi yang melibatkan aurat nabi, adakah mereka mengintai nabi? Adakah perkara sebegini dibenarkan?

Q6. Suara wanita bukan aurat, cuma bila dilunakkan suaranya menjadi aurat. Bagaimana pula hukumnya bagi penyanyi-penyanyi wanita kumpulan nasyid yang bernyanyi samada secara solo mahupun beramai-ramai dan qari'ah wanita dalam pertandingan membaca al-quran? Adakah mereka semua berdosa dan adakah amalan mereka (megajak kepada kebaikan dan membaca al-quran) itu beroleh pahala?

Q7. Saya ada mendengar hadith mengenai solat-solat yang tak diterima Allah. Salah satu daripadanya menyebut lebih kurang, wanita yang bersolat tapi mendedahkan aurat. Apakah maksudnya? Adakah wanita yang bersolat dalam keadaan membuka auratnya atau wanita yang menutup aurat ketika solat tapi mendedahkannya ketika di khalayak ramai?

Terima kasih atas huraian yang bakal diberikan.