Soaljawab Islam

SJ-08-0134 : 18SX - Berbuka Puasa (dengan berjima')

Assalamu'alaikum wrt wbt.

Baru2 ini saya ada bertemu dengan rakan lama dari seberang. Di sebalik jenaka yang dilemparkan oleh teman tersebut, tersentuh hati saya untuk mendapat jawapan tentang satu statement yang dibuat beliau. Saya tidak pasti samada ia hanyalah gurau senda beliau ataupun ianya benar2 berlaku.

SJ-08-0133 : PUASA HARI JUMAAT

Assalamualaikum..

Apakah hukumnya jika berpuasa ganti pada hari Jumaat sahaja. Saya pernah mendengar, sekiranya ingin berpuasa pada hari Jumaat perlu didahulukan puasa 1 hari sebelum atau selepas hari Jumaat. Minta penjelasan...

SJ-08-0128 : Hukum berzikir menahan lapar semasa berpuasa

:salam

Sy pernah berzikir semasa berpuasa untuk menahan lapar dan dahaga. Sy melafazkan lahaulawala quwwata illa billah sepanjang berpuasa dengan niat Allah SWT memberi kekuatan kepada sy untuk menahan lapar dan dahaga. Dan alhamdulillah ianya mmg berkesan,tidak terasa penat sgt walaupun byk kerja dilakukan.

Soalan sy apakah hukumnya melakukan demikian?Bolehkah niat sy demikian?Adakah pahala puasa sy berkurang kerana kurangnya dugaan lapar n dahaga?

SJ-08-0129 : Inhaler & asap rokok, bezanya ketika berpuasa?

:salam

Moga dirahmati Allah...

Ada pandangan yang mengatakan..inhaler utk sakit asma/lelah digunakan ketika perpuasa tidak membatalkan puasa...kerana ia hanya lekat di paru2 jer...tak sampai ke perut...

Manakala asap rokok yang ulamak menginstinbatkan batal puasa jika menyedutnya...

Persoalannya...

1) Apa beza dari segi instinbat hukum para ulamak tersebut??
2) Adakah asap rokok sampai ke perut dan menyenyangkan sehingga ia membatalkan??

SJ-08-0127 : Puasa 6 dan puasa qada'

Minta penjelasan...puasa mana yang perlu diutamakan dahulu...samada lebih afdal melakukan puasa qada' dahulu atau puasa 6???

SJ-08-0130 : Pembayaran fidyah : Tarik-Sorong bantal

:salam

Moga dirahmati Allah...

Persoalan mengenai pembayaran fidyah puasa...byk berlaku di pondok2 iaitu dinisbahkan amalan tersebut kepada tok2 guru...iaitu amalan pembayaran fidyah sorong bantal (tolak-tarik-tolak-tarik)..

Sebagai cth amalan tersebut ialah...si Mamat tinggal puasa sebanyak 7 hari...dan fidyahnya 7 cupak beras...tapi ia mempunyai hanya 1 cupak saja...maka ia menunaikan fidyah puasanya dengan cara seperti berikut:

SJ-08-0126 : Sahkah puasa

Salam...

Sedikit kemusykilan ttg puasa. Saya mendapati ada sedikit kesan menandakan permulaan haid pada waktu sahur, tetapi keesokan paginya kesan itu hilang sedangkan saya telah berniat puasa sebelumnya. Adakah saya boleh meneruskan puasa?

SJ-08-0123 : Mengeluarkan air mani dengan sengaja

Assalamualaikum..

Saya nak tanya sesuatu. Ketika itu tiba-tiba saya menonton video yang membuatkan sedikit air mani saya terkeluar. Selepas itu saya terus mengeluarkan dengan sengaja kerana saya ingin melepaskan hawa nafsu saya dan tidak mahu menonton video tersebut lagi. Saya sedar perbuatan saya itu sangat keji dan saya tidak akan mengulanginya lagi. ::oops: Tetapi adakah saya hanya perlu mengqada'kan puasa?? Atau sebaliknya??

Tolong jelaskan soalan saya ini.

Terima kasih.

SJ-08-0125 : Batuk, Bersin semasa solat dan puasa

:salam

Semasa batuk dan bersin kita banyak rembeskan air liur ke dalam mulut...

1- Sekiranya batuk/bersin semasa solat perlu ke berhentikan solat untuk berkumur dengan air mutlak sebelum mula solat balik? Takut tertelan air liur yg asalnya bukan dari mulut.

Begitu juga semasa puasa, perlu ke berkumur dengan air mutlak ?

2- Bagaimana sekiranya di dalam solat, sekiranya ada makanan di mulut dan kita ludahkan, boleh ke telan air liur selepas tu, sebab mulut dah berperisa makanan tadi

SJ-08-0122 : Perihal kahak

Salam,

BAHEIS kata telan kahak batal puasa:

http://baheis.islam.gov.my/web/musykil_new.nsf/92be69fae3f225c0482567f1005a8e7b/725258a4cac43dc3482574570043fed8?OpenDocument

Saya rujuk arkib AAN mostly quote Uthmain dan kata telan kahak tak batal sekalipun sengaja.

Boleh ulas?

SJ-08-0118 : Puasa penuh 3 bulan

:salam

Nak kepastian tentang puasa direct (penuh) bulan rejab dan syaaban... (tolak hari syak). adakah ianya memang sunnah? tolong sertakan dalil sekali. Jazakallah. :wassalam

SJ-08-0120 : Kadar Fidyah yang perlu dibayar.

:salam soalan saya sama saje dengan pengirim soalan yang lain yakni tentang ganti puasa cuma berbeza situasi.saya pernah meninggalkan puasa selama 40 hari itu adalah jumlah yang saya yakini tapi selama 6 tahun saya tak ganti membuatkan saya terlupa jumlahnya yang sebenar samada terlebih atau terkurang namun itulah jumlah saya yakini,,,namun pada tahun ini saya berjaya gantikannya sehingga selesai dan berasa lega,,,perlukah saya membayar fidyah kalau perlu berapakah kiraannya dan golongan yang layak saya membayarnya

SJ-08-0132 : Fidyah selain puasa

:salam

kesalahan apakah yang dikenakan fidyah selain daripada puasa?

adakah kalau seseorang yg sudah tua dan mahu bertaubat perlu membayar fidyah mengikut kadar waktu yg ditinggalkan?

org tua2 kita dulu ada membayar fidyah dengan tolak pegi tolak mari beras atas kayu bulat. kirenye kita sedekah kat org itu pastu org tu pulak sedekah balik.....
soalannya adakah benda sebegini terdapat dalam kitab2 fiqah walaupun kitab pondok?
sah atau tidak fidyah tersebut jika kita baru tahu perkara ini?

SJ-08-0121 : Puasa di musim panas(summer)

Salam
Boleh tak bg komen sedikit ttg puasa di musim panas di negara barat. Saya faham, secara individu, jika kita tidak mampu dan puasa memudaratkan badan, maka Allah tidak menyusahkan hamba2 nya. Beberapa org ada bertanya saya ttg fatwa, berapa lama kita patut berpuasa di sebabkan masa berpuasa di negara barat mgkin boleh melebihi 16 jam sehari.

Saya terjumpa beberapa website ttg fatwa yg diberi;

SJ-08-0119 : Berbuka sebelum jimak di bln Ramadhan

:salam

Kawan saya ada mengutarakan soalan kpd saya & saya tidak pasti jawapannya. harap para Ustaz di dini dpt membantu.

Adakah kaffarah bagi org yg berbuka dahulu sblm berjimak di bln ramadhan sama dgn kaffarah org yg terus berjimak (tanpa berbuka dahulu)?