SJ-01-0166 : Kewujudan Allah...

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-01-0166 : Kewujudan Allah...

:salam

Saya ingin menanyakan bagaimana kita hendak jwb sekiranya seseorg yg non-muslim menanyakan apa kah bukti yg Allah itu wujud dan apa bukti2 kekuasaanNya... sbb mereka tidak tahu isi kandungan Al-Quran.. dan sbb itu mgkn soalan yg pertama yg akan ditanyakan oleh org bkn islam kepada org islam, sekiranya diorg ingin lebih tahu mengenai islam.. harap panel al-ahkam dpt memberikan jwpan yg bgs utk persoalan ini.

Re: Kewujudan Allah...

wa'alaikumussalam

Alhamdulillah. Kami akan cuba menjawab soalan anda dengan kadar kemampuan yang ada, InSyaAllah.

Topik ini bagus dibicarakan oleh mereka yang pakar didalam dakwah kepada non-muslim, 'Ala kulli hal, kami akan cuba memaparkan beberapa pendekatan yang boleh anda jadikan pointers untuk berbincang dengan Non-Muslim.

1. Salah satu pendekatan yang boleh diketengahkan adalah dengan melihat kejadian alam, iatu melihat ciptaan yang Maha Agung disana mungkin akan timbul perasaan akan wujudnya satu kuasa yang tiada tandingannya. Mereka akan lihat tanda-tanda wujudnya Allah didalam kejadian universe, bumi, lautan dan penghidupannya, dan juga didalam diri manusian itu sendiri. Disana dia dapat lihat, kejadian ini semuanya bukan berlaku dengan segaja atau semulajadi.

Pendekatan/Approach ini boleh dilihat didalam buku-buku karangan Harun Yahya. Anda boleh menghadiahkan buku tersebut untuk dibaca oleh Non-Muslim tersebut. Diantara laman web adalah :-

Allah exists
http://www.allahexists.com/

Perlihatkan juga konsep melihat kepada kejadian-kajadian ini sendiri dianjurkan dialam al-Quran, sebagamana firmannya :

أَوَلَمْ يَتَفَكَّرُوا فِي أَنْفُسِهِمْ مَا خَلَقَ اللَّهُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا إِلَّا بِالْحَقِّ وَأَجَلٍ مُسَمًّى وَإِنَّ كَثِيرًا مِنَ النَّاسِ بِلِقَاءِ رَبِّهِمْ لَكَافِرُونَ
"Patutkah mereka merasa cukup dengan mengetahui yang demikian sahaja dan tidak memikirkan dalam hati mereka, (supaya mereka dapat mengetahui), bahawa Allah tidak menciptakan langit dan bumi serta segala yang ada di antara keduanya itu melainkan dengan ada gunanya yang sebenar dan dengan ada masa penghujungnya yang tertentu, (juga untuk kembali menemui Penciptanya)? Dan sebenarnya banyak di antara manusia, orang-orang yang sungguh ingkar akan pertemuan dengan Tuhannya." [surah al-Rum : 8]

2. Perlihatkan kepada dia mengenai keajaiban al-Quran dan perkaitannya dengan sains. Cuba timbulkan persoalan, bagaimana al-Quran yang diturunkan pada 1400 tahun yang lalu dapat menjelaskan fakta-fakta sains, seperti kejadian embriyo, api yang terbakar didasar lautan, fenomena gempa bumi, putaran matahari dan planet-planet, finger print biometric, dsb. Tidak mungkin manusia boleh mencipta al-Quran. Ini pasti ciptaan Tuhan!

Perlihatkan juga kepada non-Muslim tentang beberapa orang saintis yang melihat betapa hebatnya ayat-ayat al-Quran dan memeluk agama Islam. Tautannya boleh lihat diblog ini :

Mengenali kebenaran Islam melalui Sains – Bahagian 1
http://kaminms.blogspot.com/2010/11/mengenali-kebenaran-islam-melalui-sains.html

Mengenali kebenaran Islam melalui Sains – Bahagian 2
http://kaminms.blogspot.com/2010/11/blog-post.html

Mengenali kebenaran Islam melalui Sains – Bahagian 3 (akhir)
http://kaminms.blogspot.com/2010/11/mengenali-kebenaran-islam-melalui-sains_18.html

3. Perkenalkannya kepada buku-buku yang ditulis oleh yang satu ketika dahulu non-Muslim, akan tetapi mereka hebat semasa didalam Islam. Diantara buku-buku mereka yang boleh kita sarankan adalah :-

1, The Road to mecca, oleh Muhammad Asad

2. The Bible, the Qur'an dan the Science, oleh Dr Maurice Bucaille

Muhammad Asad, seorang Yahudi Austria, anak kepada seorang rabbi yang mahir didalam bahasa lama Syria, Aramaic. Dia merantau kenegara Arab, termasuklah ke Arab Saudi, dan melihat betapa 'perfect' nya Islam. Beliau mempelajari bahasa Arab dari kalangan orang Arab badui dan kota dengan mendalam. Disana membuka lembaran Islam kepadanya. Beliau juga telah menulis sebuah tasfir al-Quran yang terkenal, The Message of The Qur'an.

Dr Maurice Bucaille seorang Peranchis yang profesionnya seorang doktor perubatan, mengkagumi al-Quran dari aspek sains, lantas mendalami al-Quran dan bahasa Arab pada umur 50an. Beliau telah mengarang buku The Bible, the Qur'an dan the Science pada tahun 1976.

Mudah-mudahan dengan membaca buku-buku bekas non-Muslim ini, dan melihat bagaimana mereka menyaksikan kebesaran Allah melalui al-Quran, moga-moga akan terbuka hatinya untuk mempercayai Allah.

4. Pendekatan terakhir yang boleh kami sarankan adalah dengan cara memberi non-muslim ini pendedahan kepada beberapa dialog-dialog realiti yang cuba mempersoalankan kewujudan tuhan. Pendekatan ini mungkin sekali gus dapat menjawab beberapa persoalan yang berada di benak hati mereka. Diantara dialog yang sempat kami kutip :-

Dialog 1

Quote:
Di pinggir sebuah bandar, seorang lelaki berbadan tegap merenung tajam lelaki tua yang berada di depannya.

"Wahai ulama. Katakan kepadaku, apakah benar Allah itu wujud?"

Dengan tenang, lelaki tua membuka bicara.

"Anak muda, lihat pokok itu. Dari mana asal pokok itu?"

"Mestilah dari benihnya."

"Jika begitu, lihat pula dirimu. Dari mana asal dirimu?"

"Aku berasal dari ibubapa ku. Mereka melahirkan aku."

"Maka, kau bersetuju jika aku katakan bahawa setiap yang ada di dunia ini ada asal-usulnya, ada penciptanya?"

"Ya. Aku setuju. Aku setuju bahawa setiap yang ada didunia punyai asal-usulnya dan penciptanya. Tapi, aku nyata masih ragu-ragu. Jika benar Allah itu wujud, mengapa kita tidak mampu melihat-Nya?"

"Wahai anak muda, apa pegangan agamamu?"

"Aku seorang Nasrani. Aku yakin Isa itu anak Allah kerana dia boleh dilihat dan dia pernah wujud".

"Anak muda, aku mahu bertanya. Adakah kamu setuju bahawa anak ayam akan menyerupai ibunya? Adakah kamu percaya, anak kambing akan menyerupai ibunya?"

"Pasti."

"Lalu, bagaimana kamu boleh katakan Isa itu anak Tuhan, sedangkan Tuhan tidak mati dan Isa pula mati."

"Jangan kamu cuba memutar belit. Kamu belum menjawap persoalanku lagi. Kamu orang islam, tak nampak Allah, tapi bagaimana kamu percaya ia wujud?".

"Anakku. Bagaimana jika aku katakan bahawa bukan semua perkara boleh kita lihat, tapi kita tahu ia wujud. Lihat dirimu, apa kau mampu melihat otak yang berada dalam kepalamu? Apa kau mampu melihat jantung yang berada dalam badanmu? Bagaimana pula dengan udara. Apa kau mampu melihat udara? Tidak. Tapi kau tahu ia wujud. Allah juga begitu. Kita tak mampu melihat Allah, kerana itu kehendak-Nya. Allah tidak sama seperti makhluk. Jika kita mampu melihatnya, itu tanda bahawa kita hebat. Maka, Allah sengaja menyembunyikan wajah-Nya, supaya kita merasakan bahawa Dia hebat. Dia Berkuasa. Bahkan, Dia mampu berbuat apa saja. Seperkara, Allah itu tidak boleh dilihat di dunia kerana Dia hanya boleh dilihat oleh ahli syurga sahaja. Maka anak muda, jawab pertanyaanku tadi. Allah tidak mati, jadi mengapa Isa yang kau kata anak Tuhan boleh mati? "

"Jika begitu, khabarkan kepadaku siapa ayah isa?"

"Penciptaan Isa itu sesungguhnya sama seperti penciptaan Adam. Manusia pertama di bumi. Allah Maha Kuasa. Dia mampu menjadi segala sesuata dengan kehendaknya. Maka, kerana itu Dia jadikan Isa, tanpa bapa."

"Baiklah wahai ulama. Aku berpuas hati dengan jawapanmu. Tapi aku cuma ada satu persoalan sahaja lagi. Apa bukti Allah wujud?"

"Buktinya ialah dirimu."

"maksudmu?"

"Jika Allah tiada, maka siapa yang menciptakan bumi ini?"

"Ia terjadi sendiri"

"Tadi kau setuju bahawa setiap yang wujud atas bumi ini ada penciptanya bukan? Maka, mustahil bumi ini boleh wujud dengan sendiri"

"Mengapa mustahil?"

"Kerana jika sesuatu itu boleh wujud dengan sendiri, pasti kau akan melihat bahawa manusia pasti tidak mampu membina rumah kerana setiap kali mereka menebang pokok, pokok itu akan tumbuh kembali. Kamu juga pasti tidak akan mampu makan, kerana setiap kali kamu menyembelih bianatang, pasti binatang itu akan kembali hidup kembali, tidak mati-mati. Kamu juga pasti tidak mampu untuk berjalan kemari untuk bertemu denganku, kerana sekali kau melangkah, kamu pasti akan terjatuh kerana permukaan bumi yang sentiasa boleh berubah-ubah sesuka hati. Kamu juga akan dapati bahawa ada hari yang ada siang, dan ada hari yang ada malam. Siang dan malam boleh berlaku, dan boleh tidak berlaku. Sesukahati. Kamu juga akan mendapati bahawa hujan boleh turun selama 1 tahun tanpa henti. Semua bolah berlaku jika kamu kata alam ini tiada kuasa yang mengawal. Tapi, segala yang berada atas muka bumi ini sangat teratur. Sempurna. Bukankah ini tanda bahawa ada satu kuasa yang mencipta, mengurus dan mentadbir alam ini?"

"Ya. Tidak dinafikan. Tuhan lah yang mentadbir alam ini"

"Jadi pada perkiraanmu, adakah tuhan itu mati atau Tuhan Yang Maha Hidup?"

Senyap..

"Bagaimana, adakah Tuhan yang mati menguruskan alam ini, atau Tuhan yang Maha Berkuasa?", ulama itu mengulangi pertanyaan. Raut wajahnya tetap tenang kerana dia pasti bahawa pemuda itu sudah faham.

Lalu, dengan perlahan pemuda itu menjawab, "Tuhan yang tidak mati"

Lalu dia bangkit, "Ketahuilah wahai ulama. Aku bersaksi bahawa tiada Tuhan selain Allah, dan Muhammad itu pesuruh Allah".

sumber: http://lurim.blogspot.com/2011/05/apakah-benar-allah-itu-wujud.html

Dialog 1

Quote:
An Atheist Professor of Philosophy speaks to his Class on the Problem Science has with ALLAH, The ALMIGHTY.
He asks one of his New Muslim Student to stand and . . .

Professor : You are a Muslim, aren't you, son ?
Student : Yes, sir.
Professor : So you Believe in ALLAH ?
Student : Absolutely, sir.
Professor : Is ALLAH Good ?
Student : Sure.
Professor : Is ALLAH ALL - POWERFUL ?
Student : Yes.
Professor : My Brother died of Cancer even though he Prayed to ALLAH to Heal him.
Most of us would attempt to Help Others who are ill.
But ALLAH didn't.
How is this ALLAH Good then ? Hmm ?
( Student is silent )

Professor : You can't answer, can you ?
Let's start again, Young Fella.
Is ALLAH Good ?
Student : Yes.
Professor : Is Satan good ?
Student : No.
Professor : Where does Satan come from ?
Student : From . . . ALLAH . . .
Professor : That's right.
Tell me son, is there evil in this World ?
Student : Yes.
Professor : Evil is everywhere, isn't it ?
And ALLAH did make Everything. Correct ?
Student : Yes.
Professor : So who created evil ?
( Student does not answer )

Professor : Is there Sickness ? Immorality ? Hatred ? Ugliness ?
All these terrible things exist in the World, don't they ?
Student : Yes, sir.
Professor : So, who Created them ?
( Student has no answer )

Professor : Science says you have 5 Senses you use to Identify and
Observe the World around you.
Tell me, son . . . Have you ever Seen ALLAH ?
Student : No, sir.
Professor : Tell us if you have ever Heard your ALLAH ?
Student : No , sir.
Professor : Have you ever Felt your ALLAH , Tasted your ALLAH , Smelt
your ALLAH ?
: Have you ever had any Sensory Perception of ALLAH for that
matter ?
Student : No, sir. I'm afraid I haven't.
Professor : Yet you still Believe in HIM ?
Student : Yes.
Professor : According to Empirical, Testable, Demonstrable Protocol,
Science says your ALLAH doesn't exist.
What do you say to that, son ?
Student : Nothing. I only have my Faith .
Professor : Yes. Faith . And that is the Problem Science has.
Student : Professor, is there such a thing as Heat ?
Professor : Yes.
Student : And is there such a thing as Cold ?
Professor : Yes.
Student : No sir. There isn't.

( The Lecture Theatre becomes very quiet with this turn of events )

Student : Sir, you can have Lots of Heat, even More Heat, Superheat,
Mega Heat, White Heat,
a Little Heat or No Heat.
But we don't have anything called Cold..
We can hit 458 Degrees below Zero which is No Heat, but we
can't go any further after that.
There is no such thing as Cold.
Cold is only a Word we use to describe the Absence of Heat.
We cannot Measure Cold.
Heat is Energy.
Cold is Not the Opposite of Heat, sir, just the Absence of it.

( There is Pin - Drop Silence in the Lecture Theatre )

Student : What about Darkness, Professor ? Is there such a thing as Darkness ?
Professor : Yes. What is Night if there isn't Darkness ?
Student : You're wrong again, sir.
Darkness is the Absence of Something.
You can have Low Light, Normal Light , Bright Light, Flashing Light . . .
But if you have No Light Constantly, you have Nothing and it's called Darkness, isn't it ?
In reality, Darkness isn't.
If it is, were you would be able to make Darkness Darker, wouldn't you ?
Professor : So what is the point you are making, Young Man ?
Student : Sir, my point is your Philosophical Premise is Flawed.
Professor : Flawed ? Can you explain how ?
Student : Sir, you are working on the Premise of Duality.
You argue there is Life and then there is Death, a Good ALLAH and a Bad ALLAH .
You are viewing the Concept of ALLAH as something finite, something we can measure.
Sir, Science can't even explain a Thought.
It uses Electricity and Magnetism, but has never seen, much less fully understood either one.
To view Death as the Opposite of Life is to be ignorant of the fact that
Death cannot exist as a Substantive Thing.
Death is Not the Opposite of Life : just the Absence of it.
Now tell me, Professor, do you Teach your Students that they Evolved from a Monkey ?
Professor : If you are referring to the Natural Evolutionary Process, yes, of course, I do.
Student : Have you ever observed Evolution with your own eyes, sir ?

( The Professor shakes his head with a Smile, beginning to realize where the Argument is going )

Student : Since no one has ever observed the Process of Evolution at work and
cannot even prove that this Process is an On - Going Endeavor,
are you not Teaching your Opinion, sir ?
Are you not a Scientist but a Preacher ?

( The Class is in Uproar )

Student : Is there anyone in the Class who has ever Seen the Professor's Brain ?

( The Class breaks out into Laughter )

Student : Is there anyone here who has ever Heard the Professor's Brain, Felt it, Touched or Smelt it ? . . .
No one appears to have done so..
So, according to the Established Rules of Empirical, Stable, Demonstrable Protocol, Science says that
you have No Brain, sir.
With all due respect, sir, how do we then Trust your Lectures, sir ?

( The Room is Silent. The Professor stares at the Student, his face unfathomable )

Professor : I guess you'll have to take them on Faith , son.
Student : That is it sir . . .
the Link between Man & ALLAH is FAITH.
That is all that Keeps Things Moving & Alive......

sumber : http://muxlim.com/blogs/servantofallah17/does-allah-exist-a-conversation-between-a-theist-and-atheist/

Sekian, wassalam

خيرالأمين