SJ-10-0108 : Mohon penjelasan ttg makanan (urgent)

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-10-0108 : Mohon penjelasan ttg makanan (urgent)

:salam
Saya mohon penjelasan dari tuan2 disini ttg masakan di kantin di tempat keje saya kerna satu group cakap buleh makan manakala satu group lagi cakap tak buleh makan :-
1) Kalau tukang masak bukan islam, tetapi semua barang mentah adalah yg halal, kita org islam buleh makan tak ?
2) Kalau salah sorg pekerja kantin bukan islam, dan dia cuma basuh pinggan/mangkuk/cawan, adakah benda yg dicuci tu boleh digunakan oleh org islam ?

tima kasih banyak2...

:wassalam

SJ-10-0108 : Mohon penjelasan ttg makanan (urgent)

wa’alaikumussalam

Alhamdulillah. Kami akan cuba menjawab soalan anda dengan kadar kemampuan yang ada, In Sya Allah.

Tidak ada larangan kepada orang Islam memakan makanan yang dimasak oleh orang kafir, munafik dsb, selama-mana ia tidak melibatkan makanan yang HARAM di makan (seperti khinzir (babi)) atau minuman yang diharamkan (seperti arak, wine, dsb), dan juga binatang yang disembelih bukan dari kalangan orang Islam atau Ahli Kitab.

Begitu jugalah menggunakan pinggan, gelas dsb, yang di basuh oleh orang-orang kafir, melainkan mereka menggunakan bahan-bahan pencuci yang mengandungi benda yang haram.

Jika alas an mereka berasaskan bahawa apa-apa sahaja sentuhan orang kafir itu NAJIS, maka mereka telah tersilap didalam memahami nas al-Quran. Kenajisan orang kafir hanyalah pada aqidahnya, bukanlah tubuhnya itu nasjis secara fizikal. Berikut kami petik jawapan yang lalu mengenai isu ini :-

SJ-03-0100 : orang kafir najis wrote:
Firman Allah swt :-

íóÇ ÃóíøõåóÇ ÇáøóÐöíäó ÂãóäõæÇ ÅöäøóãóÇ ÇáúãõÔúÑößõæäó äóÌóÓñ
dir="ltr">"Wahai orang yang beriman sesungguhnya orang Musyrikun itu adalah najis....." [Surah al-Taubah : 28]

Kenajisan kaum Musyrikin bukanlah najis hissiyah, dan apa yang dijelaskan didalam al-Quran didalam ayat diatas bermaksud ketidak sucian kaum musyrikin terhadap AQIDAH mereka yang mensyirikkan Allah swt.

Berkata Syeikh Dr Yusuf al-Qaradawi :-

äÌÇÓÉ ÇáãÔÑßíä äÌÇÓÉ ãÚäæíÉ ¡ ÅáÇ Ãäå ÞÏ ÐåÈ ÈÚÖ ÇáÝÞåÇÁ - ãËá ÇáÒíÏíÉ æÇáÙÇåÑíÉ - Åáì Ãä ÇáãÔÑßíä æÇáßÝÇÑ äÌÓæä äÌÇÓÉ ÔÑÚíÉ ÍÓíÉ
dir="ltr"> “Kenajisan orang musyrikin adalah Najis Ma’nawiyah, melainkan ada segelintir fuqaha’, seperti Zaidiyyah dan Zahiriyyah mengatakan orang musyrikin dan kufar adalah najis hissiyah”.

Al-Qaradhawi memetik kata Imam Shaukani rh bahawa apa yang dimaksudkan adalah najis tersebut bukanlah najis hissiyah, bahkan ia adalah najis hukum. Ini bermaksud bahawa aqidah orang-orang kafir ini yang najis, dan bukanlah fizikal badan mereka.

Malah kata al-Qaradhawi didalam riwayat Sahih bahawa Nabi :saw dan para sahabat pernah minum dan mengambil wudhu’ dari bijana orang Musyrikin. Baginda juga makan makanan hidangan orang kafir.

Dr Khaled Muhammad Abdul Kadir, pensyarah Universiti Lebanon menyatakan bahawa adalah dibenarkan lelaki Islam beristerikan ahli kitab, mereka boleh bersentuhan, baik keatas alat-alat perabot ataupun pakaian mereka. Suami juga boleh makan makanan yang disediakan oleh isteri ahli kitab dan boleh menggunakan pinggan, mangkuk dan gelas yang sama. Jelas INI menunjukkan kenajisan mereka bukanlah fizikal badan mereka.

Kesimpulannya, jumhur ulama’ mengatakan maksud orang kafir itu najis adalah kepada aqidah mereka yang tidak suci, dan bukanlah fizika badannya sehinggakan batal wudhu’ jika menyentuh mereka.

Kesimpulannya, anda boleh makan makanan yang dimasak oleh orang kafir selagi mana kandungan makanan tersebut halal dimakan. Sentuhan orang kafir BUKAN najis. Yang berbeza dengan kita hanyalah aqidah mereka sahaja. WA.

خيرالأمين