Aliran

 • Tetapi soalnya, benarkah Yazid membunuh Sayyidina Husain? Atau benarkah Yazid memerintahkan supaya Sayyidina Husain dibunuh di Karbala?

 • Kita semua tahu, pimpinan tertinggi Global Ikhwan (dulunya al-Arqam dan selepas itu Rufaqa') iaitu ustaz Ashaari (Abuya) telahpun meninggal dunia baru-baru ini. Kita ucap takziah kepada seluruh keluarga besarnya. 38 orang anak dan 200 orang cucu. Dan kita tahu bahawa Global Ikhwan menggerakkan perniagaan mereka bukan semata-mata perniagaan atau atas dasar mencari keuntungan atau atas dasar cari makan sahaja. Tetapi mereka membawa pegangan mereka. Itulah yang utama. Dan objektif mereka ialah mahu menjayakan misi pegangan mereka. Itulah hala tuju dan arah mereka.

 • Orang-orang Syiah Lebanon menganut madzhab Syiah Itsna Asyariyah Rafidhiyah. Mereka sama seperti para pendahulu mereka dalam berkhianat dan membenci orang-orang Ahlu sunnah. Apa yang menjadi catatan dalam sejarah modern dengan terjadinya perang saudara di Lebanon tidak lain adalah serial berdarah yang menghimpun lebih dari satu kelompok; rezim Syiria An-Nashiriyah, Syiah Itsna Asyariyah dalam milisi-milisi amal, dan pasukan Lebanon. Mereka semua membenci Ahlu sunnah.

 • Oleh: abu aiman muda

  Fahaman Nasionalisme atau Kebangsaan bermaksud, “perasaan cintakan bangsa dan negara sendiri yang mendalam” (Kamus Dewan, ms.1072).

  Nasionalisme dengan makna ini jelas satu fahaman yang luhur dan murni. Semua orang menerima akan keluhuran dan kemurnian kecintaan kepada bangsa dan Negara.
  Ia bukan sekadar luhur dan murni.

  Tapi ia juga mendorong manusia mencetuskan tindakan yang juga murni dan luhur. Kerana kecintaan kepada bangsa dan negaralah, manusia berjuang dengan ikhlas.

 • Antara isikandungan video:

  • Ada beberapa hal Wahabi lebih baik dari kita.. Namun, ada beberapa perkara yang Wahabi bersikap keterlaluan. Tetapi kita tidak boleh sampai menyesatkan dan mengkafirkannya.
  • Perbezaan antara kita dan Wahabi ialah dalam furu' aqidah bukan Usul aqidah..
  • Tak perlu ungkit sangat beberapa kesilapan golongan Wahabi. Kerana golongan Asya'irah juga ada kesilapan..
  • Masalah Wahabi ialah menganggap Asya'irah sebagai sesat. Masalah golongan Asya'irah pula ialah menganggap hanya pendapat mereka tidak boleh dikritik langsung.

 • Persamaan Para Salafi (The Salafist Equation)

  Oleh: Prof Tariq Ramadan (Diterjemahkan oleh Dr Ahmad Nabil Amir, Islamic Renaissance Front)

  Sementara kita mengikuti perkembangan politik di kedua-dua wilayah Barat dan Utara Afrika dan juga di Timur Tengah, adalah kritikal untuk memberi perhitungan penuh terhadap “persamaan rangkaian Salafi”, yang mungkin terbukti sebagai salah satu cabaran agama dan politik yang paling signifikan dalam tahun-tahun mendatang. Setahun setelah tercetusnya kebangkitan Arab, pertubuhan Salafi dan parti-parti politik Salafi memainkan peranan yang terus meningkat aktif di sepanjang Timur Tengah dan wilayah Utara Afrika.

 • Dalam serbuan pada pukul 10 malam itu, beberapa individu ditahan termasuk Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor, Dr. Badrulamin Bahron. Badrulamin merupakan tetamu kehormat dan ahli jawatankuasa majlis tersebut.

 • Namun ketika mendapatkan kepastian dari seorang tokoh dari Kedutaan Besar Arab Saudi, dia terus sahaja membantah. Mufti Saudi tidak pernah mengeluarkan fatwa seperti demikian itu. Berita berkenaan bersumberkan dari propaganda Iran,

 • Kata penganuh syiah: Kami tidak akan masuk ke Masjid Nabawi melalui pintu Umar al-Khattab kerana kami membencinya.

 • http://www.themalaysianinsider.com/bahasa pada paparan muka depan portalnya menyiarkan gambar perhimpunan di kubur Saidina Hussain r.a. sempena hari Asyura. Portal berita itu menggambarkan bahawa mereka yang berhimpun di sana pada hari berkenaan adalah dari kalangan umat Islam secara umumnya.

Artikel Berkaitan