Soaljawab Islam

Boleh Najis Hukmi Berpindah ?

Saya ingin bertanya, jikalau kaki saya basah dan terpijak najis hukmi, contohnya air kencing kucing yang sudah kering, dan saya menginjak sejadah, adakah najis hukmi itu berpindah ke kaki saya dan ke sejadah ?

Boleh Najis Hukmi Berpindah ?

Saya ingin bertanya, jikalau kaki saya basah dan terpijak najis hukmi, contohnya air kencing kucing yang sudah kering, dan saya menginjak sejadah, adakah najis hukmi itu berpindah ke kaki saya dan ke sejadah ?

Bahan dalam produk kosmetik

Assalamualaikum,Saya di sini ingin menanyakan soalan berkenaan dengan tajuk yang tertera. Baru-baru ini saya telah membeli satu produk kosmetik yang mengandungi bahan-bahan yang boleh membawa was-was (Magnesium stearate) di mana bahan ini boleh diperolehi sama ada dari binatang (berkemungkinan boleh didapati dari khimzir, lembu, biri-biri dll) atau dari tumbuh-tumbuhan. Tiada maklumat yang specific berkenaan kandungan ini dalam produk kosmetik itu sendiri.

SJ-14-0192 : Maksud Hadis: Datang kepada kalian penduduk Yaman..

Assalammualaikum ustaz.. mohon ustaz jelaskan sedikit apa yg dimaksudkan dgn hadis ini.. Rasulullah saw bersabda : " Datang kepada kalian penduduk Yaman mereka lebih ramah perasaannya dan lebih lembut hatinya, iman adalah penduduk Yaman dan hikmah kemuliaan ada pada penduduk Yaman ." (Shahih Al Bukhari)

SJ-14-0191: Status hadis: Sekiranya berlaku kiamat sedangkan di tangan salah seorang kamu ada benih tamar

Assalammualaikum ustaz, adakah hadis ini sahih? “ Sekiranya berlaku kiamat sedangkan di tangan salah seorang kamu ada benih tamar dan dia berupaya menanamnya sebelum kiamat. Maka hendaklah dia menanamnya, dengan itu dia mendapat pahala.” (HR: Al-Bukhari)

Adakah sentuhan suami membatalkan mandi hadas?

Assalammualaikum ustaz..Ustaz,ketika sy mandi hadas bersama isteri..adakah sentuhan akan membatalkan mandi hadas sy & isteri..contoh,sy membantu meratakan air keseluruh tubuh isteri.Mohon pencerahan ustaz..

Bolehkah menggunakan modal orang lain untuk berniaga?

Assalamualaikum, saya nak tanya satu soalan berkaitan muamalat..adakah boleh seseorang menggunakan modal org lain untuk berniaga..saya bagi cth situasi..

Selepas Solat, perasan ada warna2 kuning di celah2 kuku

salam ustaz... saya mandi wajib kemudian terus tunaikan solat... Lepas solat, saya tengok kulit di celah kuku tangan saya ada kesan hitam...sedikit je...yg lain2 celah kuku tangan ada warna2 kuning mungkin sbb saya makan kari... Yang tanda hitam tu saya x pasti apa...rasanya saya xde sentuh benda yg boleh halang air, saya cuma memasak je... Saya x ulang mandi wajib...saya cuma hilangkan tanda hitam tu dan terus basuh tangan serta jari2 saya tu.. jangka masa 40minit selepas mandi wajib... Boleh ke macam tu ?

SJ-15-0032 : Apakah Benar Ibnu Sina Seorang Syiah Bathiniyah?

Assalammualaikum betulkah Ibnu Sina ini Syiah Batinniyah? Syaih Batinniyah itu apa? Betulakah falsafah Ibnu Sina dikritik Oleh Imam al Ghazali tetapi disokong oleh Ibnu Rusd?

SJ-04-0123 : Masalah solat orang yang sering terkentut

Assalamualaikum.saya ingin bertanya tentang perkara yang membatalkan solat. seperti yang diketahui, hadas kecil akan membatalkan solat seperti kentut. soalan saya, jika seseorang itu sering terkentut tetapi dalam solat dia menahan dan yakin, adakah solat itu batal?Soalan ke dua, jika merasai angin berbiji seperti kentut tetapi melalui arah hadapan badan apabila rukuk atau sujud, adakah itu kentut? Solat masih boleh diteruskan atau batal?

SJ-13-0594 : Hukum gunakan collegan (menukar warna kulit)

Assalamualaikum ustaz . Syaa nak tanya adakah mengubah kejadian apabila seseorang itu hitam menjadi putih . Contoh nyaa memakai collengan . Harap ustaz boleh jawab ! thanks

SJ-04-0124 : Perlu ke ulang semula mandi wajib jika.....

Mohon pendapat bagi yg berpengatahuan dlm agama ( fardu ain) .Kalau semasa sedang mandi wajib, kita gosok faraj dgn tujuan utk ratakan air sehingga rasa seperti klimaks tp tak sampai cuma mukadimah shj, sah tak mandi wajib? Perlu ke ulang semula mandi wajib?

SJ-11-0275 : Wajibkah Zakat untuk fixed deposit bila cukup haul?

Assalamualaikum...saya ada satu soalan:Jika saya menyimpan fixed deposit di bank, cukup haul dan nisab, saya diwajibkan zakat simpanan 2.5%. Soalan saya, jika saya tidak mengeluarkan simpanan saya untuk tahun yang kedua, adakah saya masih di wajibkan zakat apabila genap haul untuk tahun yang kedua?Mohon pencerahan...terima masih.

SJ-06-0109 : Sedang solat, tiba-tiba masuk waktu solat lain

salam..saya ada satu soalan yg ingin ditanyakan kpd panel al-ahkam mengenai solat jamak..

SITUASI: saya melakukan solat jamak ta'khir antara zohor & asar semasa berada di kampung..atas sebab2 tertentu saya terlewat untuk memulakan solat jamak tersebut..setelah menunaikan solat asar, saya terus berdiri melakukan solat zohor tetapi ketika saya berada di rakaat ke-4 solat zohor azan maghrib berkumandang..saya tetap meneruskan solat zohor itu sehingga selesai..

SOALAN: apakah solat jamak saya itu masih sah???..

SJ-13-0593 : Hukum berjabat tangan dengan ayah angkat

salam..saya ada mslh mengenai adab bersalam. sye mempunyai keluarga angkt.. stiap kli dtg kerumah ayah angkat sye.. sye bersalam n cium tgn ayah angkat sye kerana sye hormat ayah agkat sye.. sye thu hukum bersalam dgn bkn muhrim adlh dosa tp kalau sbb hormat bgaimana? kira berdosa juga? boleh bagi pendapat untuk menyelsaikan mlsh sye nie.. terima ksh krn mmbce..

Pages